**Didoakan Semua Pesakit Yang Telah Menerima Rawatan di KISWAH DISEMBUHKAN ALLAH TAALA. AMIN**

Tetamu pilihan!!!

Semua artikel di dalam blog ini saya izin untuk publish dan sebarkan dengan syarat disertakan rujukan anda iaitu: KISWAH; www.rawatanislam2u.com. Saya juga mengizinkan anda untuk mengamalkan segala kaedah rawatan yang ditulis di dalam blog ini. Namun lebih baik berjumpa saya untuk menerima ijazah... Sekian dimaklumkan. Selamat beramal!!!

22 February 2015

Minum Air Banyak Mengelakkan Sakit Urat dan Badan


Kadang-kadang doktor mencadangkan kepada pesakit sakit belikat, urat dan badan untuk minum air kosong secukupnya setiap hari. Ini kerana KENCING KOTOR juga boleh menyebabkan sakit urat, badan dan saraf..
KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-
Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.
1. Menguruskan badan
Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan
Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.
3. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.
4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.
5. Perawatan kecantikan
Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.
6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.
7. Menyihatkan jantung
Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.
8. Ubat kepada penyakit strok
Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.
AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT
Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.
Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.
Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.
1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari
7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.
•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.
air-kosong-mineral-suam
  • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
  • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
  • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
  • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
  • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.
Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.
SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK
Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.
Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!
Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.
Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.
1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).
2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.
3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.
4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.
5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.
6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.
7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.
8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.
9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.
10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Sumber: DI SINI

18 February 2015

Mawlid Di Rumah Habib Fakhrurrazi Chenor Dengan Kehadiran TG Pok Kob dan Habib Fageh Mugaddam Pada 4 Februari 2015

Mawlid di rumah Habib Fakhrurrazi Chenor. Dipertemukan dengan TG Pok Kob Chenor dan Habib Fageh Mugaddam Bera..Pada 4 Februari 2015




06 February 2015

Kelas Pengajian Al Quran Dan Fardhu Ain NGO KISWAH Kini Dibuka Di Kiswah Muslim Shoppe Jalan Bahagia. Muslimin dan Muslimat.


Kelas Asas Al Quran dan Fardhu Ain .."Ke Arah Masyarakat CELIK AGAMA". Pertubuhan Ruqyah Syariyyah Malaysia ( KISWAH )


Muslimin: hari: Isnin Selasa Rabu. 1) 10.30pg - 12.30 tgh. 2) 2.30ptg - 4.30ptg. 3) 5.30-6.30ptg. Fleksibel mana2 waktu blh dtg. Kelas kita lebih kepada coaching sorang2.. Intensif.. kita tak ambil ramai..
Muslimat: hari: Isnin Selasa Rabu. 1) 3ptg - 5 ptg shj. Terhad. Kelas kita lebih kepada coaching sorang2.. Intensif.. kita tak ambil ramai..Tenaga pengajar Ustazah Mulia Karimah. Sekiranya yang bekerja pada waktu tu nak belajar tapi tak berpeluang.. blhla hubungi Ustazah Mainura Ibrahim.
Kelas Fardhu Ain: Asas agama: Belajar Tauhid, Fiqh dan Tasawwuf.. Percuma terbuka kepada ahli pengajian.. Rabu malam khamis utk muslimin muslimat. Selepas Maghrib. Sebulan sekali..Minggu terakhir. Tenaga pengajar Ustaz Hayat Kiswah.

30 January 2015

Rawatan Ruqyah Untuk Pesakit Wad Hospital Ahmad Shah Temerloh Pahang



Nampaknya banyak panggilan dari keluarga pesakit yang dimasukkan ke wad Hospital Ahmad Shah Temerloh untuk rawatan ruqyah di sana. Dimaklumkan buat masa ini kita tiada leluasa ke wad hospital. Kepada ahli keluarga pesakit yang berhajat bolehlah call kami di talian 017 9065131. 

Kaedah: Kami akan bacakan ayat2 ruqyah, ayat dan doa kesembuhan kepada air, minyak zaitun, wangian ruqyah yang bersesuaian dgn penyakit. Kemudian keluarga akan diterangkan kaedah rawatan mudah untuk dilakukan kepada pesakit.. Sila datang ke pusat rawatan pukul 4 petang untuk mendengar taklimat. Syukran Lakum.. ~ Khuwaidim Tibb Nabawi.

27 January 2015

Lirik Gurindam Tauhid Oleh Majlis Tauhid Dan Kasih Sayang; Ustaz Abg Yang (Ustaz Dr Fakrulrazi bin Zabidi)


Gurindam Tauhid

Ya Rasulallah alaikassalam
Ya syafi'al khalqi alaikassalam

Ya Habiballah alaikassalam
Ya Khataman Nabiy alaikassalam


Engkaulah kecintaan kami
Ya Rasulallah

Engkaulah kerinduan kami
Ya Habiballah

Padamu Ya Rasul, cinta bersemi

(Ulang atas 1st time…  turn kedua dan ketiga terus ke bait yang di bawah)
..................................................................

Allah dan Muhammad, nafi dan isbat
Cinta dan ma’rifat, tersemat erat

Hati gembira,tatkala bersua
Dengan Baginda,tidak terkata

Baru kami mengerti, hidup mengabdi
Mengabdikan diri kami,pada Ilahi

Padamu Ya Allah, kami mengadu
Curahkanlah makrifat, kami padaMu

(Ulang atas)
..................................................

Hidup bertauhid, tiada bersedih
Hidup bertauhid, tiada berbimbang

Menafi diri, mengisbat Ilahi
Cinta Rasuli, penguat rohani

Padamu ya Rasul, tercurah bakti
Menyebar cinta sucimu, pada umat ini

Padamu Ya Rasul, cinta bersemi

(Ulang Atas)





24 January 2015

Mesyuarat Agung NGO Pengubatan Islam Ruqyah Syariyyah Malaysia (KISWAH) DITANGGUH ke Februari 2015




Mesyuarat Agung NGO Pengubatan Islam Ruqyah Syariyyah Malaysia (KISWAH) Ditangguh ke  Februari 2015.AGM; IJTIMA'; MAWLID NGO KISWAH di Pusat Kiswah Rawatan Islam Temerloh. Semua ahli NGO dan alumni seminar KISWAH seluruh negara dijemput hadir pada ketetapan berikut: 





Allahu Haq! Hidayah Seluruh Alam!

21 January 2015

Mesyuarat Agung NGO Pengubatan Islam Ruqyah Syariyyah KISWAH Pada 31hb Januari 2015


AGM & IJTIMA' & MAWLID NGO KISWAH di Pusat Kiswah Rawatan Islam Temerloh. Semua ahli NGO dan alumni seminar KISWAH seluruh negara dijemput hadir pada ketetapan berikut: 





Allahu Haq! Hidayah Seluruh Alam!

18 January 2015

Rawatan Islam Untuk Bayi Jantung Berlubang


Rawatan Islam untuk bayi jantung berlubang.

1) Pasangkan cd ruqyah atau bacaan al Quran tiap2 hari

2) Bersedekah tiap2 hari dengan niat kesembuhan walaupun sedikit. Sedekah memanjangkan umur, mengangkat bala'

3) Bernazar sekiranya sembuh akan menunaikan umrah atau berpuasa, atau menjamu fakir miskin. Atas kemampuan kita.

4) Sapukan minyak zaitun tiap2 hari ke dada anak. Paling kurang 3 kali sehari. Sapu dan pegang dada dan bacalah
a) Surah al Insyirah atau b) at Taubah ayat 14 dan c) Yunus ayat 57

5) Jika anak menyusu badan: Ibu sila makan bawang merah / holland yang dibakar di dalam arang. Buat macam ulam.. Insya Allah zatnya akan sampai kepada bayi melalui susuan tadi.

6) Solat hajat, taubat dan syukur tiap2 hari khususnya sebelum tidur.

7) Pohon kerjasama dari Tuan2 guru atau orang soleh untuk mendoakan kesembuhan anak kita.

8) Selepas solat / sekerap mungkin: Pegang dada anak yang sakit dan bacalah
a) Surah al Insyirah atau b) at Taubah ayat 14 dan c) Yunus ayat 57

9) Bertasawwul dengan keberkatan Nabi Muhammad SAW.. Semoga sembuh penyakit anak kita..

10) Baca Ayatul Kursiy 70 kali sehari. Niatkan apa hajat kita semasa membaca Wala Yauduhu.. Sampai habis..

11) Tawakkal kepada Allah Taala.. Serahkan segala ketentuan kepadanya..

11 January 2015

19hb Rabiul Awwal. Jangan Lupa Menyambut Mawlid Sekali Lagi Sempena Hari Tasmiyyah Nabi. Majlis Pada 10 Januari 2015


Mawlid di rumah bro saiful... sempena 19hb Rabiulawal.. 7 hari selepas kelahiran nabi saw; hari tasmiyyah nabi saw...hari diberikan nama Muhammad...

Jangan lupa sambut ye kengkawan..

Sambutan Mawlidurrasul SAW Di Surau Al Falah Paya Pulai ada 13 Januari 2015 Bersam NGO KISWAH



Muslimin Muslimat Sekitar Temerloh Dijemput Hadir Beramai-ramai...

Misi Bantuan Banjir ke Pondok Pok Kob 7 Januari 2015




Assalamualaikum semua.. 

Lama dah rasanya tak update blog ni sejak era FB nih... Apapun musim banjir dah berlalu walaupun tak sepenuhnya.. Antara coretan NGO KISWAH:

Misi menghantar bantuan ke pondok TG Pok Kob Chenor. Menemani konvoi ikhwah Syazuli Madrasah Hasaniah Tenggaroh, Mersing yang diketuai Shaykh Shahrul Rizal Mohd Sati. Pondok2 abna' madrasah habis terbalik dan terangkat dibawa arus. Kepada mana2 ghodong yg free boleh la buat operasi di sana. Untuk makluman, air masih tidak surut habis di sana.




22 December 2014

Ahlan Wa Sahlan Ya Syahra Rabial Awwal 1436H Dari Kami KISWAH 2015






Qasidah Marhaban Ya Rabial Awwal yang dibaca pada tiap2 hari sepanjang bulan ini. Slpas 15 Rabiul Awwal 'Marhaban Ahlan Wa Sahlan' ditukar kepada 'al Wada' al Wada' "





Assalamualaikum semua...

Ahlan wa Sahlan ya Syahras Solawat... Selamat datang bulan Maulid, bulan solawat, bulan kebaikan, bulan barakat, bulan tajalliyyat minar Rahman, bulan kelahiran Rasulullah saw.... BULAN RABIUL AWWAL...
bulan di mana lahirnya sang bulan purnama saw, bulan hijrahnya saw ke Madinah, bulan baginda saw berpindah ke rafiqil a'laa. Pada 12 Rabiul Awwal Nabi saw dilahirkan dan pada 19hbnya  diberikan nama MUHAMMAD saw... Perbanyakkanlah solawat di bulan ini...

Dalam kesempatan ini marilah sama2 kita berkongsi tentang amalan pada bulan yang mulia ini menurut Futuhat  Sh Adnan  qs.

Kelebihan bulan ini diibaratkan seumpama kelebihan Nabi Muhammad saw atas sekalian makhluqat.. Di dalamnya terdapat adab dan wirid2 yang penting ke atas para salikin dalam tarekat Aliah ini.

Dibolehkan khalwah dan riyadah dari permulaan sehingga 10 Rabiul Thani khusus untuk mendapat tajaliyat berupa mahabbah dari Allah Taala dan RasulNya saw yang tercinta sehingga sampailah si salik tadi ke makam FANA' fi Rasulillah saw.

Antara adab2nya adalah:

Apabila masuk sahaja bulan ini maka muridin  hendaklah mandi sunat menyambut bulan yang mulia ini.. Kemudian;
-Solat wudu'
-Adab2 tarekat dan kemudiannya membaca qasidah marhaban ahlan wa sahlan. Selepas 15 hb ditukar dengan al wada' al wada'. Kemudiannya membaca doa yang mathur dari Sultanil Awliya'

- Pada setiap hari membaca Surah Al A'na'm.

- Membaca satu hizib dalailul khayrat

-1000 kali selawat dan 100 yang terakhir hendaklah dilakukan secara berdiri menghadap qiblat lalu dihadiahkan kepada Rasulullah saw dan mengambil berkat dengan maulidnya...

- Kalau ada jemaah maka lakukan sambutan maulidur rasul saw.

Setiap malam Isnin, Khamis dan Jumaat diadakan zikir khatam.



Adab malam 12 Rabiul awwal:

- Berhimpun muridin yang kasihkan Rasulullah saw selepas solat Isya'

* Adab tarekat
*Khatam khawajakan
*Maulid as Syariff
* Solat Tasbih 4 rakaat
* Solat Syukur 2 rakaat.
* Kemudian menghidupkan malamnya dengan selawat dan salam kpd nabi Muhammad saw, berzikir sehingga terbit fajar (solat Subuh)..

* Disunatkan mandi pada 12 Rabiul Awwal... Pada siangnya sebagai tanda syukur kepada Allah Taala dan hadiah ke hadaratNya, Nabi Muhammad saw menyembelih dua ekor korban sebagai tanda syukur kepada Allah Taala lalu diagihkan kepada faqir miskin...

Ini juga disunatkan pada hari ke 19 Rabiul Awwal hari di mana nabi Muhammad diakikahkan dan diberi nama Muhammad (hari ke tujuh kelahiran baginda saw)

Adab2 ini sehingga hari ke 10 Rabiul Thani...

Wajib kepada para muridin menjaga adab2 ini dan wiridnya dan masa yang sesuai adalah:

- Sejam / dua jam sebelum azan Subuh sehingga waktu syuruq

- Dari Azan Asar ke waktu Maghrib

- Dari Azan Maghrib ke waktu Isyak

Selamat Beramal...

18 December 2014

Kuliah Maghrib Khas: Tanda-tanda Gangguan Jin. Surau Taman Jaya 3. 19 Disember 2014



Jangan Lupa Malam Ni..

Sekali Dengan Jualan Buku2 Terbitan KISWAH PUBLISHING HOUSE..

28 November 2014

Promosi Bekam Sunnah di Temerloh. Hanya RM50.


Bekam Sunnah di Temerloh.. Antara Yang Termurah. Sila call Us Hayat 017 9065131 untuk mendapatkan tarikh rawatan bekam...

25 November 2014

Promosi Air Ruqyah KISWAH. RM100 Termasuk Kos Penghantaran. 24 Botol.

PROMOSI.. Air Ruqyah KISWAH.. Diruqyah Semasa Sesi Ruqyah Yang Sebenar...RM100 Termasuk Penghantaran ke Seluruh Semenanjung. 2 Botol.... Sebahagian akan dimasukkan ke Dana NGO KISWAH untuk aktiviti dakwah seluruh negara....



02 November 2014

Amalan Pada Hari Asyura (1436)


Sabda Nabi saw: Puasa pada hari Asyura akan dikira oleh Allah yang boleh menghapuskan segala dosa pada tahun sebelumnya - Riwayat Muslim...

Keutamaan Memperbanyak Puasa Sunnah Pada Bulan Muharram


Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu berkata, Rasulullah shallallaahu 'alaihi wasallam bersabda,

أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ


"Puasa yang paling utama sesudah puasa Ramadlan adalah puasa pada Syahrullah (bulan Allah) Muharram. Sedangkan shalat malam merupakan shalat yang paling utama sesudah shalat fardlu." (HR. Muslim, no. 1982)


Assalamualaikum semua... Ini adalah beberapa amalan yang boleh dilakukan pada hari Asyura seumpama yang diajarkan oleh guru2 kami yang mulia:

  • Fast on the 9th and 10th of Muharram or on the 10th and 11th.
On the Day of Ashura (10th of Muharram), do the following:
  • Between Dzuhur and Asar, pray 4 raka’ats.
In each raka’at, read Surah Al-Fatihah once, and Surah Al-Ikhlas, eleven times.
  • Then recite the following Zikir:
La ila ha illallah 1000 times
Salawat 1000 times
Surah Al-Ikhlas 1000 times
  • Then make the following do’a:
Allahumma thabbitna ‘alal Haqq
Ya Ghaliban ghaira maghloob
Ya Nasiral Mu’mineen
Ya Ghiyathal Musta ghi theen
Ya Qariban ghaira ba’id
Ya Shahidan ghaira ba’id.
Hasbi Allahu wa ni’mal wakeel, ni’mal mawla wa ni’man naseer (70 times)
La haula wa la quwwata illa billahil ‘aliyyil ‘azdheem
Ghufranaka rabbana wa ilaykal maseer
Rabbana taqabbal minna, bi hurmatil habeeb, Fatiha.

Credit to Shaykh Abd Sattar Khan Singapore....

01 November 2014

Majlis Mawlid Bulanan KISWAH (November) Pada 30 Okt 2014

Assalamualaikum semua..

Pada 30 Okt 2014 yang lalu, NGO KISWAH telah menganjurkan mawlid bulanan khusus untuk buan Oktober.

Terima kasih atas kehadiran semua,

Allahu Haq Hidayah Seluruh Alam!










Sambutan Akhir dan Awal Tahun 1436H KISWAH di Surau Batu Sawar Pada 23 Okt 2014

Majlis sambutan awal tahun, majlis zikir dan program ukhuwwah di Kg Batu Sawar bersama ahli keluarga KISWAH pada 23 Okt 2014. Ukhuwwah Fillah Syafaat Ke Syurga...




21 October 2014

Ahlan Wa Sahlan Ya Syahra Muharram 1436H dan Amalan Awal Muharram


Ahla wa Sahlan Ya Muharram al Haram.. 1 Muharram Tarikh Malaysia 25 Okt 2014


Assalamualaikum semua...

Warga KISWAH mengucapkan Salam Maal Hijrah kepada semua rakyat Malaysia umumnya dan semua ahli keluarga KISWAH serta para pesakit yang pernah berkunjung ke KISWAH khususnya...

Bulan Muharram adalah bulan yang mulia dan merupakan salah satu dari bulan haram...

Muharram adalah bulan yang agung dan setiap hari yang berlalu di dalam bulan ini mempunyai kelebihan dan tajalliyat dan berpuasa di dalam bulan ini adalah mustahab..; sunat.

Secara kebiasaannya, pada bulan ini para wali mendapat makam 'wilayah' kewalian dan paras syuhada' mendapat makam 'syahadah'.

Disunatkan kita membaca DOA AWAL DAN AKHIR TAHUN...
Sebelum Maghrib 1 Muharram dibacakan Doa Akhir Tahun.. Dan Selepas Maghrib kita membacakan Doa Akhir Tahun.







Di dalam bulan ini mengandungi haru yang amat mulia iaiatu hari Asyura.. Sabda Nabi saw: " Sesiapa yang berpuasa pada sepuluh hari pertama Muharram sehingga Asyura' maka dia akan mewarisi Jannatul Firdausil A'la" - Futuhat Haqqaniah. Berpuasa pada hari tersebut adalah sunnah muakkadah... Hendaklah kita mengapit puasa tersebut sehari sebelum atau selepasnya...


Hari Asyura' adalah hari kemenangan:

Dicipta dan dipilih Nabi Adam as

Diangkat Nabi Idris ke syurga

Bahtera Nabi Nuh berlabuh di Bukit Judi

Nabi Ibrahim dipilih sebagai KhalilullAH...

Dikembalikan kekuasaan Nabi Sulaiman

Disembuhkan Nabi Daud as

Dikeluarkan Nabi Yunus dari Huut.. Ikan Nun / Ikan paus selepas 40 hari

Dipertemukan Nabi Yaakub dan Nabi Yusuf selepas 40 tahun

Hari dilahirkan Nabi Isa dan diangkat ke langit

Nabi Muhammad saw berkahwin dengan Saidatina Khadijah ra

Hari Allah mencipta langit dan bumi

Hari Allah mencipta 'Qalam', Nabi Adam as, Hawwa'..... Semuanya pada hari Asyura...



Antara amalan yang diajar oleh guru kami sepanjang bulan ini adalah:


  • Maulana Sheikh asked us all to add to our daily Zikirs:
40 timesSalawat Tunjina
100 timesHasbuna Allah Rabbuna Allah
100 timesBismillah r- Rahman r- Rahim
100 timesIkhlas al Sharif
100 – 1000 timesSalawat al Sharif
  • For those uncertain, this is the Salawat Tunjina:







Selamat beramal.. Semoga tahun baru ini menambahkan CINTA kita kepada Allah.....

PENGERTIAN AWAL MUHARRAM

1)      MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah)
2)      Sebelum rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi.
3)       Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.
4)       Pada asasnya, Muharam membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91)
5)       Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan



PERISTIWA-PERISTIWA PENTING


1)       1 Muharam – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah
2)       10 Muharam – Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran
3)        Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
·                      
·                     Nabi Adam bertaubat kepada Allah
·                     Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit
·                     Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan
·                     Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
·                     Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
·                     Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
·                     Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
·                     Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
·                     Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
·                     Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
·                     Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
·                     Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
·                     Hari pertama Allah menciptakan alam
·                     Hari Pertama Allah menurunkan rahmat
·                     Hari pertama Allah menurunkan hujan
·                     Allah menjadikan ‘Arasy
·                     Allah menjadikan Luh Mahfuz
·                     Allah menjadikan alam
·                     Allah menjadikan Malaikat Jibril

·                     Nabi Isa diangkat ke langit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...