**Didoakan Semua Pesakit Yang Telah Menerima Rawatan di KISWAH DISEMBUHKAN ALLAH TAALA. AMIN**

Tetamu pilihan!!!

Semua artikel di dalam blog ini saya izin untuk publish dan sebarkan dengan syarat disertakan rujukan anda iaitu: KISWAH; www.rawatanislam2u.com. Saya juga mengizinkan anda untuk mengamalkan segala kaedah rawatan yang ditulis di dalam blog ini. Namun lebih baik berjumpa saya untuk menerima ijazah... Sekian dimaklumkan. Selamat beramal!!!

28 November 2010

Moral Kisah Balqis: Masyarakat Jangan Taksub Kepada Jin!

Akhirnya cerita pembohongan Balqis Terbongkar... Ramai 'ustaz2' dan bomoh serta pawang yang ter'kantoi' bab ni apabila mengaitkannya dengan isu penculikan jin dan batu permata yang dihadiahkan makhluk halus......

Assalamualaikum... Sebelum ini saya hanya mendiamkan diri apabila ramai yang bertanya kepada saya berkenaan kisah sebenar di sebalik kehilangan Balqis.. (Arab panggil Bilqais dan kebetulan tidak digalakkan dinamakan anak perempuan Balqis kerana takut hidupnya sentiasa diganggu jin kerana Ratu Balqis adalah dari keturunan jin ; "rujuk Tafsir al Qurtubi".)

Saya tidak memberikan sebarang komen dan ta'wil kecuali saya menjawab, "Mesti ada penjelasan logikal berkenaan kisah ini...." sambil mengambil tindakan tunggu dan lihat... Ye lah.... dia hilang sebaik sahaja orang dah balik dari rumah mereka dan tiada yang lain di situ kecuali keluarga mereka...

Admin forum Abang Zailan melahirkan pendapat yang sama.... Kalau betul nak betul2 bongkar misteri tersebut... pakat2 kita pasang cctv semua sudut rumah.... Baru tahu dia ke mana.. Tak pun dipakaikan rantai besi di kaki... Kita lihat bolehkah dia ghaib atau tidak....?

Tup tap ramai ustaz dan bomoh yang mengemukakan 1000001 takwilan dan tafsiran kononnya, jinlah, dewalah dsb di dalam media dan blog dan ketika cerita anak dara ini terbongkar akhirnya mereka mendelete post mereka sebab dah 'malu'......

Jadi saya bangkitkan isu ini semula demi pengajaran dan ibrah yang boleh diambil masyarakat umumnya berkenaan jangan terlampau taksub dan obses kepada jin sehingga kekadang mencalarkan kemurnian akidah kita sebagai muslim dan mukmin....

Kekadang, malah selalunya media mensasikan sesuatu berita sekadar untuk menaikkan 'rating' jualan akhbar dan majalah mereka sahaja sehingga kekadang memberi impak yang negatif dan salah terhadap persepsi muslimin terhadap alam jin....

DAN JANGAN TELAN JE BULAT2 SEMUA BERITA YANG DITAYANGKAN DI DADA2 AKHBAR, MAJALAH DAN MEDIA YANG SEDANG MENAIKKAN RATING JUALAN MEREKA. SARINGKAN DENGAN ILMU AGAMA YANG MATANG DAN JELAS!!!

Malah lebih membimbangkan lagi ada blog2 non muslim memperlekehkan ketaksuban melulu orang Islam di Malaysia berkenaan aktiviti paranormal sehingga ada non muslim yang menulis di dalam blog mereka...

" Non muslim berusaha mengkaji teknologi moulding dan pembuatan botol untuk tujuan komersil dan industri sedangkan orang Islam berpusu-pusu ke Jertih, Terengganu untuk melihat apa yang 'ustaz' dan bomoh mereka dah tangkap dalam botol untuk dijadikan tontonan!".

Jadi inilah isu yang sebenarnya memberi pengajaran kepada kita agar tidak mengkiblatkan akidah dan pandangan kita kepada tahyul, khurafat dan kesyirikan....

Berkata guru kami Sheikh Adnan Kabbani... Saya boleh membacakan ruqyah sehingga jin keluar dari tubuh kamu... tetapi MALANGNYA, setelah dua minit berlalu... disebabkan sikap taksub kamu kepada alam jin akhirnya ketaksuban kamu kepada mereka 'membuka pintu' kepada jin untuk masuk balik ke dalam tubuh kamu semula...

Jadi inilah yang sedang diperjuangkan oleh KISWAH agar masyarakat Islam kita menghakis akidah yang obseskan makhluk halus melalui seminar, kelas, penulisan, forum, blog dsb yang alhamdulillah dinaungi oleh guru kami yang tercinta Yang Mulia Dato Seri Sheikh Raja Ashaman ibn Sultan Azlan Shah....

(malangnya media massa, filem, drama dsb seolah2 berjihad agar umat Islam terlampau percaya kepada tahyul dan khurafat terlampau yang akhirnya menyebabkan ramai orang sakit kerana sikap OBSES JIN ini)...

Jadi ini adalah sebahagian keratan akhbar yang menjelaskan isu BILQAIS ini:

KUALA TERENGGANU – Misteri kehilangan Siti Balqis Mohd Nor yang didakwa keluarganya disorok ‘Jin Islam’ di Gunung Jerai, Kedah, sejak Ahad lalu, terungkai selepas gadis itu ditemui polis di rumah keluarga seorang kenalannya di Kampung Batu 18, Ulu Klawang, Kuala Klawang, Negeri Sembilan, pagi semalam.

Siti Balqis sebenarnya keluar seorang diri dari rumahnya di Kampung Gong Nangka, Jertih dan menaiki bas ekspres ke Shah Alam pada jam 9 malam, sebelum ke Seremban dan meneruskan perjalanan menaiki teksi ke Kuala Klawang.

Ketika di situ, Siti Balqis, 22, tinggal di rumah seorang sahabat pena perempuan yang dikenalinya menerusi laman berkenalan sebuah majalah remaja pada 2005, tetapi tidak pernah bertemu sebelum ini.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria, berkata Siti Balqis juga sudah membeli tiket untuk pulang ke kampungnya esok.

“Dengan penemuan ini, polis menganggap kes ini selesai dan polis tidak akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak,” katanya pada sidang media sebelum menyerahkan Siti Balqis kepada ibunya, Norizan Said, 47, di Ibu Pejabat Polis Daerah Besut, di Kampung Raja di sana, semalam.

Hadir sama sahabat penanya, Norwaniza Ramli, 19.

Kamaruddin berkata, polis mendapat maklumat mengenai gadis itu apabila bapa sahabat pena Siti Balqis menghubungi polis daerah Jelebu selepas terbaca berita kehilangan misteri gadis itu dalam akhbar.

Polis juga mendapat petunjuk gadis itu berada di Negeri Sembilan selepas semakan khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar kepada ibunya pada jam 5 pagi Isnin lalu mendapati pencawang terakhir ialah di Kuala Klawang.

Pada Isnin lalu, Norizan memberitahu menerima SMS daripada anaknya pada jam 5 pagi yang mendakwa berada di Gunung Jerai selepas dibawa jin berbulu lebat.

Sementara itu, Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Superintendan K Manoharan, berkata laporan Norizan di Balai Polis Jertih pada jam 1.30 pagi Isnin lalu, antara lain menyebut melihat anaknya menaiki kereta Perodua Kembara milik keluarga pada jam 8 malam.

“Berikutan laporan itu, kita menjalankan siasatan kes orang hilang dan meliputi semua aspek termasuk sama ada gadis berkenaan melarikan diri atau dilarikan,” katanya sambil menambah kereta itu ditemui di Stesen Bas Jertih pada jam 1 tengah hari Isnin.

Norizan ketika ditemui terkejut dengan penemuan itu kerana sebelum ini anaknya menghantar SMS dan memberitahu berada di Gunung Jerai dan dibawa jin berbulu serta yakin anaknya berada di gunung berkenaan berdasarkan gerak hatinya.

Norwaniza pula berkata, dia selalu berutus surat dan menghubungi Siti Balqis tetapi hanya bertemu selepas kenalannya itu datang sendiri ke rumahnya Isnin lalu.

“Saya tidak menduga pertemuan ini rupanya dengan seorang gadis yang sering dilaporkan ghaib kerana sebelum ini Siti Balqis tidak pernah menceritakan kisahnya,” katanya.

Di KUALA KLAWANG, ibu Nurwaniza berkata gadis itu mengajaknya dan anaknya ke Seremban, Selasa lalu dan menggunakan wang sendiri membeli pelbagai makanan dan pakaian bernilai RM279, termasuk tiket bas untuk pulang ke Terengganu.

Ramlah Meon, 60, berkata beliau pelik melihat Siti Balqis kerap SMS dan apabila ditanya dimaklumkan ia di hantar kepada kawannya.

“Siti Balqis beritahu dia tinggal bersama ibu saudaranya selepas ibunya meninggal dunia dalam kemalangan November tahun lalu.

Dia turut beritahu rumahnya besar dan ada tujuh bilik lengkap dengan pembantu rumah dan kolam renang,” katanya.

Ramlah berkata, pembohongan Siti Balqis terbongkar apabila anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jelebu datang ke rumahnya, kelmarin, berikutan SMS diterima ibu Siti Balqis menggunakan nombor telefon yang didaftarkan atas nama Nurwaniza.

Beliau berkata, ketika menyelongkar beg pakaian Siti Balqis, mereka menemui lebih 20 kad sim yang masih aktif, sejumlah wang, beberapa kad ATM dan sebuah kotak kecil berisi 10 batu delima dalam kain kuning..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...