**Didoakan Semua Pesakit Yang Telah Menerima Rawatan di KISWAH DISEMBUHKAN ALLAH TAALA. AMIN**

Tetamu pilihan!!!

Semua artikel di dalam blog ini saya izin untuk publish dan sebarkan dengan syarat disertakan rujukan anda iaitu: KISWAH; www.rawatanislam2u.com. Saya juga mengizinkan anda untuk mengamalkan segala kaedah rawatan yang ditulis di dalam blog ini. Namun lebih baik berjumpa saya untuk menerima ijazah... Sekian dimaklumkan. Selamat beramal!!!

13 December 2011

Tidurlah Awal, Nescaya Kesihatan Batin dan Zahirmu Akan Bertambah Baik!

Pastikan dirimu dan keluarga TIDUR AWAL setiap hari... Tidur awal menjamin kehidupan keluarga yang bahagia...


Assalamualaikum semua...

Tidur awal menjamin kesihatan rohani dan jasmani yang subur...

Saya masih ingat pesanan Sheikh Abdul Hafiz yang berasal dari Jerman kepada saya semasa berada di Syria.. "Tidurlah awal selepas Solat Isyak kerana itu adalah ajaran guru rohani kita. Bangunlah awal untuk beribadah malam....Insya Allah kualiti hidupmu akan bertambah baik..

Saya juga masih ingat ketika berada bersama Maulana di Turki. Setelah sama2 menunaikan Solat Isyak berjemaah dan berzikir berama2 rakan2 seluruh dunia yang berhimpun di situ, khadam maulana akan menutup lampu dan menjerit; " Sleep everyone, sleep everyone....!!!!!". Lalu lampu di Dergah ditutup awal sebaik sahaja selesai menunaikan Solat Isyak..

Saya juga masih teringat kenangan bersama al Marhum Sheikh Husin Ali ar Rabbani di Afrin sempadan Syria- Turki.. Ketika menziarahinya yang lumpuh di dalam bulan Ramadan, selepas berbuka puasa, Solat Isyak dan Tarawih, terus sahaja anak2nya menarik kain selimut al marhum untuk beliau tidur.. BEGITU AWAL SEKALI BELIAU TIDUR>>.... Maka bangunnya untuk tahajjud juga adalah BEGITU AWAL... Begitu banyak sekali guru2 kami yang bangun tahajjud dan ibadah malam seawal pukul 2 pagi sehingga ke Subuh.. SubhanALLAH....

Tidur awal juga dapat menjamin kerukunan rumahtangga. Anak2 yang tidur awal akan terhindar dari masalah2 sosial dan tidak berpeleseran pada waktu malam... Aktiviti2 yang tidak senonoh yang biasanya terjadi pada waktu malam hari akan terhindar apabila malam diisi dengan kerehatan fizikal dan spiritual yang cukup..

Kajian juga menyatakan bahawa segala proses pembaikpulih tubuh badan terjadi hanya dengan kerehatan yang tidur pada waktu malam, sementara tidur pada waktu siang (kecuali qailulah iaitu tidur sebentar pada sebelum waktu tergelincir matahari; Zuhur) pula tidak mempunyai sebarang manfaat kecuali menurunkan kadar metabolisme badan melawan penyakit. Sebab itu orang yang suka tidur siang sehingga Zuhur selalu lesu, mudah selsema dan deman dan tidak motivasi berkerja....

Kajian mendapati orang tidur awal akan lahir sebagai orang yang produktif dan cemerlang di dalam pekerjaan mereka seharian..

Mengikut satu kajian yang dilakukan di Texas University, pelajar yang bangun awal pagi telah mendapat GPA ( Grade Point Average ) yang lebih tinggi berbandingkan pelajar yang tidur lewat iaitu 3.5 berbanding dengan 2.5 ,  sebagaimana yang dilapurkan di webmd.com pada 9 Jun yang lalu. Laporan penuh boleh dibaca di sini.

... dan petikan dari KOMPAS Indonesia:

KOMPAS.com - Kita selalu disarankan untuk tidur tujuh hingga delapan jam setiap hari, atau tidur lebih awal dan bangun lebih cepat. Namun entah kenapa, sulit sekali menerapkan kebiasaan tidur yang teratur. Padahal, saran tersebut diberikan bukan tanpa alasan. Bila mengetahui bahwa tidur lebih cepat menawarkan banyak keuntungan seperti menurunkan berat badan atau membuat Anda lebih produktif di kantor, masa sih Anda tidak ingin mengusahakannya? Bila tak percaya, coba lihat beberapa keuntungan menghindari tidur larut malam berikut ini:

Berat badan turun
“Orang yang begadang akan cenderung makan hingga larut malam, dan makan pun sebenarnya tidak karena lapar," tutur Evelyn Tribole, MS, RD. Ia memperingatkan bahwa makan lewat dari jam makan malam akan menyebabkan kalori tersimpan di dalam tubuh. Di samping itu, ketika Anda ingin menikmati makanan tertentu pada malam hari, biasanya Anda lalu melewatkan sarapan pada esok harinya. Akibatnya energi Anda akan berkurang dan cenderung akan makan berlebihan pada siang harinya, demikian menurut Rafael Pelayo, MD, seorang profesor dari Sleep Medicine di Stanford University.

Tidur lebih pulas
Berbagai studi menunjukkan bahwa kebiasaan tidur larut malam, apalagi hingga dini hari, bisa menyebabkan insomnia. Selain jadi lebih susah untuk tertidur,  Anda juga menjadi lebih sulit tetap dalam kondisi tidur. Sangat tidak menyenangkan bukan, ketika Anda terbangun pada malam hari dan mengalami kesulitan untuk kembali tidur?

Lebih produktif pada pagi hari
Anda boleh saja mengaku sudah biasa begadang, namun tak seorang pun diprogram secara biologis untuk berjaga hingga larut malam, demikian menurut Pelayo. Dengan tidur lebih cepat, Anda pun akan bangun dengan keadaan bugar dan dengan energi yang lebih tinggi. Kondisi ini tentu membuat Anda mampu melakukan apapun aktivitas Anda dengan lebih produktif.

Jantung yang lebih sehat
Para peneliti di Misao Health Clinic di Gifu, Jepang, mengatakan bahwa relawan dalam sebuah studi yang baru tidur setelah lewat tengah malam diketahui memiliki pengerasan pembuluh darah daripada mereka yang terbiasa tidur lebih awal. Sekadar info, pengerasan pembuluh darah arteri merupakan salah satu gejala awal penyakit jantung.

Lebih berenergi
“Mereka yang terpaksa baru bisa tidur pagi hari (misalnya, pekerja shift malam) sebenarnya tidak pernah benar-benar terbiasa dengan siklus hidupnya," ujar Kathy R. Gromer, MD, dari Minnesota Sleep Institute. Kerapkali, menurut Gromer, para pekerja seperti ini hanya tidur selama dua atau tiga jam pada pagi hari, dan bukannya mengalami fase tidur lelap yang panjang. Hal ini tentu akan membuat fisik mereka tak pernah bugar seluruhnya.

Bisa olahraga lebih baik
Sebuah studi yang diadakan oleh Stanford University meminta sekelompok atlet meningkatkan jam tidurnya hingga 10 jam semalam selama enam minggu. Hasilnya, performa mereka saat latihan meningkat tajam. Kalau sudah begini, Anda tak perlu lagi personal trainer untuk mencapai tujuan latihan Anda kan?

Tidak mengalami efek kafein
Biasanya kita minum kopi untuk tetap terjaga, namun akibatnya kita tidak bisa tidur pulas karena kafein sedang bekerja melalui sistem tubuh kita. Kemudian, kita kembali minum kopi pada pagi hari untuk melawan kantuk akibat tidur larut malam dan tidak nyenyak. “Kafein itu akan bertahan 10 jam, artinya, hanya akan hilang separuhnya 10 jam setelah Anda meminumnya," kata Gromer. Dengan tidur lebih awal Anda akan membebaskan diri dari siklus kopi yang tak menyenangkan ini.

..SELAMAT TIDUR AWAL..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...