**Didoakan Semua Pesakit Yang Telah Menerima Rawatan di KISWAH DISEMBUHKAN ALLAH TAALA. AMIN**

Tetamu pilihan!!!

Semua artikel di dalam blog ini saya izin untuk publish dan sebarkan dengan syarat disertakan rujukan anda iaitu: KISWAH; www.rawatanislam2u.com. Saya juga mengizinkan anda untuk mengamalkan segala kaedah rawatan yang ditulis di dalam blog ini. Namun lebih baik berjumpa saya untuk menerima ijazah... Sekian dimaklumkan. Selamat beramal!!!

31 January 2012

Kunyahlah Makananmu Selumatnya, Nescaya Engkau Akan Bertambah Sihat!

Mengunyah Sehingga Lumat Menjamin Kesihatan Diri. Ramai Yang Mengabaikan Sunnah Ini.


Cara Rasulullah mengunyah

Sempena Maulidur Rasul saw yang bakal menjelma sama-samalah kita menghayati satu sunnah Nabi Muhammad saw yang banyak diabaikan oleh kita semua sebagai umatnya iaitu:


MENGUNYAH MAKANAN SEHINGGA LUMAT!

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.Sebenarnya ini menggambarkan betapa perlunya makanan itu dikunyah selumat mungkin. Kita 3 hingga 6 kali mungkin telah menelannya. Sebenarnya apabila kita mengunyah sehingga lumat, barulah nikmat makanan tersebut dirasai. Walaupun tak sampai 40 kali, tapi kunyahlah banyak kali baru telan. Ini menambahkan nikmat merasai makanan tersebut dan rasa mudah kenyang.


Ramai yang terlepas pandang bab kunyah sehingga lumat ini. Sedar tak sedar ini adalah sunnah nabi saw yang sangat penting. Maklumlah makannya terkejar-kejar sebab terlampau banyak urusan dunia yang dikejar non-stop. Sebab itu Nabi Muhammad saw sepanjang hidupnya tidak pernah sakit perut. Ini kerana kaedah pengambilan makanan dan metod serta tatacara makannya juga adalah dinamik melangkaui jangkauan ilmu sains.


Pelajari dari binatang-binatang di muka bumi yang rata-rata apabila makan akan mengunyah makanan tersebut sehingga lumat. Pelajarilah dari lembu yang tidak berhenti mengunyah makanan demi mencernakannya dengan baik.. :)Antara keburukan tidak mengunyah makanan dengan betul adalah:

1) Masalah sakit perut kerana makanan tidak diproses sebaik mungkin. Perut agak pressure dan stress untuk memproses makanan yang masih tidak lumat lalu berlakulah banyak komplikasi.2) Obesiti:

Saya petik dari sebuah web:

Washington DC: Berapa banyakkah anda mengunyah setiap kali makan? Menurut para ahli Universiti Kedoktoran Cina, mengunyah makanan lebih lama dapat membantu mengurangkan berat badan. Ini kerana makanan yang masuk ke dalam tubuh dicerna secara perlahan sehingga tidak menjadi lemak.Para sukarelawan yang terpilih diminta setiap kali makan mengunyah makanan sebanyak 40 kali. Hasilnya sebanyak 12% kalori lebih rendah  berbanding mereka yang mengunyah makanan 15 kali saja.
Mengunyah lebih lama memberi arahan kepada otak agar perut terasa lebih penuh. Hal ini juga berpengaruh pada sistem pencernaan yang mengurangkan ghrelin, hormon yang membuat kita merasa lapar.
Ujian yang dilakukan ke atas 16 orang sukarelawan lelaki langsing dan 14 orang lelaki bertubuh gemuk dengan usia sekitar 20 tahun, diberikan makan pie dan daging.  Meraka dirakam menggunakan kamera tersembunyi.

Hasilnya, lelaki bertubuh gemuk didapati mengunyah  dan menelan lebih cepat makanan  daripada laki-laki bertubuh langsing. Setelah menjalani ujian darah, lelaki bertubuh langsing memiliki kadar kalori yang diserap tubuh lebih rendah 11.9% daripada lelaki bertubuh besar.(IAN)

3) Kurang khasiat tubuh. Ini kerana makanan tidak dicerna sebaik mungkin. Makanan berbentuk lobus (benar2 lumat) sahaja boleh diserap badan. Jika tidak dikunyah betul akhirnya akan keluar melalui proses penyahtinjaan tanpa diproses oleh badan...
Selamat Mengunyah!!!


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...